16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2011. február 1., kedd

Lángos

Mikor sütöttem gondolkoztam el azon, hogy mostanában szinte csak kelt tésztás ételeket készítek. De nem tehetek róla, élvezem:D
És elérkezett az idő, hogy átvegyem mamától ezt a staféta botot és ne ő süsse a lángost, majd küldje el, hanem rászántam magam és megsütöttem és szuper lett!!!!


Hozzávalók:
*50 dkg liszt
*3 dkg élesztő
*2 dl tej
*víz
*só
*2 evőkanál olaj
*pici cukor
*olaj a sütéshez
Elkészítés: Élesztőt 1dl langyos tejben felfuttatjuk, kis cukorral. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, a közepébe mélyedést formálunk, ebbe tesszük a 2 evőkanál olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Elkezdjük összekeverni, és a vizet apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg tésztát kapjunk. Ha már közepesen lágy a tészta, akkor kb. fél órát kelesztjük.

Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, a tálcára tesszük. Konyharuhával letakarjuk, majd így kelesztjük tovább. Ha már szép nagyra megnőttek a tészták, elkezdhetjük a sütést. Kb. 10 db lesz, ne nagy bucikat csináljunk! Én nagyot csináltam, feleznem kellett:D
Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és törlőpapírra tesszük, hogy a maradék olajat is felszívja.

Jóóóóó étvágyat!

2 megjegyzés: