16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2010. augusztus 17., kedd

Sós és sajtos kiflikék

Hol is kezdjem? Talán emlékeztek rá, hogy tavaly gondom volt az élesztővel, aztán fel is adtam...
Próbálkoztam sütni anya isteni kiflijét, de először nem kelt meg, majd nem sült meg.
Vártam a pillanatot, hogy jó sütőm legyen!(mert a sütőre fogtam és igazam is volt, mert semmilyen kelt tészta nem sült meg benne, közepe nyers maradt)
Eljött a pillanat és párom kijelentette az első amit itt sütök az a kiflik legyenek!
Tegnap délután neki is láttam, kértem segítséget a húgimtól(inkább lelki támasz és kenegető volt)....
Sikerült! És meg kell mondjam isteni és tök jó érzés, hogy ilyet is süthetek:D
Azt hiszem az ősz folyamán végigsütöm az összes élesztős süteményt, amit ezer éve tervezek.....:D

Hozzávalók:
*fél kg liszt
*5dkg élesztő
*3dl tej
*kiskanál cukor
*kiskanál só
*1,5 dl olaj
*sajt
*olvasztott margarin
*1tojás
Elkészítés: A lisztet a sóval összeszitálom, közben a tejet megmelegítem, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Lefedem 10percig pihentetem. Ha felfutott, hozzákeverem a liszthez az olajjal együtt és jól összegyúrom.
Ha egy szép nagy gombóc lesz, akkor letakarom és meleg helyen 50 percig kelesztem!
Ha kész 3 gombócra szedem, lisztezett deszkán kinyújtom(én 4re szedtem, mert nem volt deszkám...)szép kör legyen, aztán felvágom cikkekre és megkenem olvasztott margarinnal(ekkor tehetünk bele füstölt sajtot, virslit stb...most én simán csináltam)feltekerem, megkenem felvert tojással és megszórom reszelt sajttal.
Légkeveréses sütőben 170fokon 20 percig sütöm, nem légkeverésesben 190 fokon.
Forrón legfinomabb!

Jóóóó étvágyat!

2 megjegyzés: