16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2011. január 18., kedd

Pita kenyér Gyroshoz

Ígértem hogy jövök és lám itt is vagyok! Élveztem, hogy süthettem, szuper volt, a nagy sikerélmény meg még jobb!
Már vagy 3-4 bejegyzést is írtam a gyrosról, mert párom kedvence és próbálok rajta mindig újítani. Volt hogy tálat készítettem, csak krumpli, saláta, szósz és hús, vagy volt hogy csináltam hozzá sós palacsintát.
Mindig kérdezem, hogy "kicsim mit szeretnél ebédelni?" erre 3 választ kapok: "gyrost, vagy ahh barackos csirkemell is jól esne, vagy rakott bolognai? Nem tudom válasz."
Nah hát az utolsót én halálra untam már, és a bolognai jobb nem összesütve:D, barackos csirkemell most nem csúszna, így maradt a gyros.
Aztán megláttam az egyik kajáldában a pitát, és gondoltam miért ne süthetnék én is? (olyan gusztán meg volt pakolva a pita minden földi jóval, hogy tudtam nekem az kell. Mert van olyan érzés, ami addig tart amíg meg nem kapod és ha nem kapod meg kibuksz....Szörnyű:D)
Így hát lázas keresgetésbe kezdtem a neten...és leltem is pár jó félét, de nekem valami tuti hiányzott. Hát többől lett 1 és csodaszép piták sültek ki a végére.

Hozzávalók 8 darabhoz:
*40 dkg búzaliszt
*10 dkg rozs liszt
*1 csomag élesztő
*1 tk só
*1 tk méz, de tettem bele csipet cukrot is
*1 ld tej
*2 dl langyos víz
*3 evőkanál olaj
Elkészítés: Egy ideje nem bajlódok az élesztő felfuttatásával:D Minden száraz hozzávalót összekeverek, rámorzsolom az élesztőt, majd a nedves hozzávalókat is összekeverem és ráöntöm a száraz alapanyagokra. Jól megdagasztom(immár a híper szuper gépemmel ami 5-re vizsgázott). Kenyér tészta állagúnak kell lenni(ezt olvastam) én sohasem sütöttem kenyeret, biztos ilyennek kell lenni. Kicsit ragadt, de lisztet használtam:D
Ha kész letakartam és meleg helyen pihentettem. Csomó helyen azt írték hogy amíg duplája nem lesz, hát én közbe főztem, ettem, mostam eltelt vagy 1,5 óra és 3x akkora lett:D De újra át kell gyúrni, így összeesett kicsit.
Praktikát is olvastam: Ahhoz hogy felpúposodjon nem szabad megnyomkodni, így külön sütőpapírokra tettem már kelni, és azt megemelve tettem a tepsire, nem pedig egyenként a kis bucikat. Így nem fogdostam össze és szép puklisak lettek.
Szóval kicsit beliszteztem a tepsi méretére vágott 3 sütőpapírt(1 papírra 3 bucit tettem), majd a tésztát 8 részre osztottam és kis gombócokat csináltam, letettem papírra.
Erősen lisztes kézzel készítettem.
Mikor készen lettek letakartam és hagytam még őket pihenni fél órát.
A sütőt bekapcsoltam 250 fokra. Átemeltem papírostól a bucikat a tepsire, majd be a sütőbe. 6-8 perc alatt készre sültek én hagytam kicsit pirulni a tetejét.

A tészta:
Buci készítés, háttérben a rajtam nevető és épp nyugodtan kávézó Api:D
Már meg is kelt.

Kisülve:
Felül nézet:
Megtöltve minden földi jóval!!!!
Ui: Én nem bírtam megenni csak felet annyira laktató és állíthatom sokkal szuperebb mint az "éttermi".

3 megjegyzés: