16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2010. október 31., vasárnap

Töltött káposzta

Ez az az étel, amit mindenki ismer és még nem találkoztam olyan emberrel aki ne szerette volna.
Családba mindenki másképp csinálja, de mindegyik valamiért a legfinomabb!!!!
Sokáig féltem elkészíteni, talán nem éreztem magam elég érettnek hozzá, féltem hogy nehéz lesz és elrontom.
Hát voltak bakik, de mégis az én első töltött káposztám!!!
És ízlett és olyan jó, hogy most már ezt is el tudom készíteni, ezt is csináltam!
Pedig több mint 2 éve vagyok háziasszonyka...
Mindenki másképp csinálja, (közvetlen környezetembe tuti, akiket kérdeztem mindenki másképp magyarázta el hogy készítsem:D
ÉN (Én nem az anyum, mamám.....XY) így készítem:
Darált húshoz "dobtam" egy tojást, sóztam, borsoztam. Kisebb fej vöröshagymát daraboltam hozzá, pár gerezd fokhagymát nyomtam bele. 80dkg húshoz tettem 8dkg főt rizst. Tettem bele piropaprikát is, hát jóval többet kellett volna, nem volt elég paprikás, de tavalyi már a paprikám(házi) és egyre fakóbb, egyre többet kell tegyek az ételbe...úgyhogy be kell szerezzek újabb adagot....
Összegyúrtam és a leforrázott káposztalevelekbe csomagoltam(ezt mami készítette el nekem.)
A nagy tál aljára tettem apró savanyú káposztát(kicsit átmostam...nah ez nem kellett volna, de anyum erőltette :D)
Majd a töltött kápikat sorakoztattam, megint apró savanyú káposzta, majd rá töltött káposzta és végül apró savanyú káposzta.
Felengedtem vízzel, feltettem főni, sózom.
Vége fele csináltam paprikás rántás rántást(ez is lehetett volna pirosabb)

És isteni lett!
Legközelebb jobb lesz! (Mindenki saját hibájából tanul...)
Barátnőmék nálam ebédeltek, kis barátnőm 2x szedett, ez mindennél jobban esett, nem mellesleg megtárgyaltuk hogy környezetünkbe hány féle képpen készítik el.
-valaki szalonnát is tesz bele a töltelékbe
-valaki nem csomagolja be a húst
-valaki nem is tesz bele pirospaprikát
-valaki a rántással kezdi, arra pakolja a káposztát
-valaki nem tesz a töltelékbe hagymát
-valaki füstölt húst is tesz bele(nekem így nem igazán ízlik)
-valaki tárkonyt is tesz bele a főzőlébe

Tyűű milyen változatos egy étel!

Nyam!!!!

3 megjegyzés: