16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2010. június 18., péntek

Háztető

Már rég ki akartam próbálni ezt a receptet! A kedvenceim a kekszes-kakaós könnyű sütik(főként nyáron) és ez kombinálva van a piskótával! Hát egyből felkeltette érdeklődésem!!!!
Receptet SEDITH-nél leltem.
Nem vagyok megelégedve vele, mert régi kis tepsim van, de nagyon lapos és a piskóta olyan kacifántos lett:D Nem is tudtam egyformára vágni, itt ott, tetején oldalán, lukak maradtak.
Majd legközelebb:D (Arról nem is beszélve, párom nekiugrott és szélét lelopkodta....)
Sajna nem tudtam megkóstolni, mert aznap este beteg lettem....:( És szigorú diétán vagyok..... De pároméknak nagyon ízlett!
/Jön a vihar...:S/
Hozzávalók:
A kekszes masszához:
* 2,5 dl víz
*20 dkg cukorból
*20 dkg vajat
* 2-3 ek. kakaót
*½ kg összetört háztartási kekszet
*1-2 cs. vaníliás cukrot
Piskóta:
*4tojás fehérjét
*4 ek. cukorral
*1 cs. vaníliás cukorral
*8 ek. lisztet
*1 csapott kiskanál sütőport
Krém:
*1 cs. kókuszízű pudingpor(én vaníliából csináltam, ilyet nem leltem itthon)
*3,5 dl tej
*20-25 dkg margarin
*20 dkg porcukor
*3-4 ek. kókuszreszelék(mert nem kókuszos pudingból csináltam)
Elkészítés:
Vízből és 20 dkg cukorból szirupot főztem. Belekavartam 20 dkg vajat, 2-3 ek. kakaót, ½ kg összetört háztartási kekszet(géppel daráltam), 2 cs. vaníliás cukrot. Eldolgoztam, majd háromszög alakú rudat formáztam belőle, belecsavartam fóliába és a fagyasztóba tettem. Sokáig bent maradt kőkemény lett! Mérjük le mekkora a tepsink, hogy olyan hosszú legyen a rúd is!
Megsütöttem a piskótát. 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem, végén 4 ek. cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral, majd belekevertem a tojások sárgáját, 8 ek. lisztet és 1 csapott kiskanál sütőport. Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütöttem. Sajna a hatalmas tepsi miatt nekem vékonykák lettek a csíkok:S:( De szélessége meg kicsi.....eléggé elcseszett tepsim van.
1 cs. vanília pudingporból 3,5 dl tejjel sűrű pépet főztem, lefedtem és hagytam hűlni. 20dkg margarint habosra kavartam 20 dkg porcukorral és összekevertem a péppel és hogy kókuszos legyen kevertem hozzá 2-3 evőkanál apróra darált kókuszt.(nem szeretem a krémeket ha nagyon margarinos és 25 dkg helyett csak 20-al készítettem.) Tálcára helyeztem az egyik piskótacsíkot, megkentem a krémmel , majd ráhelyeztem a kekszrudat. Ezt is bevontam krémmel , majd ráragasztottam a másik két piskótalapot. Végül a megmaradt krémbe kevertem 2 evőkanál kakaót, bevontam vele a sütit és megszórtam kókuszreszelékkel.
Nem sok krémet használtam fel, ezért maradt sok, legközelebb lehet csak fele aránnyal készítem el a krémet!

Köszönöm a receptet!!!!!

3 megjegyzés: