16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2010. május 5., szerda

Más-Mit kíván a konyhám!

Tavaly újjítuttuk fel a konyhát. Örökölt sütőnk van és sokszor gondot okozott, mióta használom. (pl. a kelt kiflik nem sültek meg benne). Gyűjtögettem pénzem, hogy vegyek egy légkeveréses villanysütőt. Álmom, hogy végre kimutassa a hőfokot, ne csak találgassak, hogy ez 180fok:D
De a mosógép közbeszólt, tönkrement(szintén örökölt), így azt kellett venni.
Idén kaptunk egy lehetőséget, melyet most valósítunk meg és alig várom, hogy kész legyen. Ha kész lesz ígérem beszámolok és megmutatom!
Addig is tanácsokat szeretnék kérni! Melyik a jó, milyen a jó, mitől jó? Kinek milyen van? Tapasztalat!!!! Ha van pár percetek és erre jártok írjatok pár sor tapasztalatot!!!
Köszönöm!!!!

Elképzelésem szerint gázfőzőlapot szeretnék és villanysütőt! Mindenki mondja, hogy elektromos főzőlapot vegyek. De ha nincs áram? Az sűrűbben szokott bekövetkezni! Akkor mit adok a családnak?
De az elektromos sütőre esköszöm, így ez a kombináció marad. Fontos, hogy légkeveréses legyen és kimutassa a fokot, az állítani lehessen.

Igen, Ő a nagy álom! És ha tudtam volna tavaly, hogy egyszer kell ilyen, habozás nélkül kötöm a hátamra és elhozom. Ott hívogatott!!! És "olcsó" is volt... Ha tudtam-tuk volna!!! Imátkozzunk, hogy lesz még ilyen ajánlat:D

De hát, ha nincs akkor csak álom marad, mert isszonyat drágák ezek a hűtőszekrények. Így csemegázgetek ezekkel is. Lényeg jó nagy legyen, mert most olyan kicsi van, hogy nem férek el benne. Egy főzés után már televan. Zöldségeket nem tudok benne tárolni...és sorolhatnám. Lényeg legyen jó nagy fagyasztós része és mégnagyobb hűtős része.
Szintén álom!:D Hiába vagyunk csak ketten egy menü után fél órát mosogatok és ha többen vagyunk no comment! És hősiesen bevallom a házimunkából ezt az egyet utálom! Csak mosogatni ne kellene!!!
Nincs nagy igényem mikrohullámú sütőbe, csak ezüst legyen és legyen. Hiába mondják nem egészséges dolog, de kell, mert sokszor megegyszerűsíti az életet.

Laktózérzékeny vagyok. És imádom a fagyit!!!! De sajna sok helyen tejjel készítik, így néha megengedek magamnak 1-1 gömb fagyit, de ennyi!
Nagy álmom, hogy legyen egy gépem, amibe laktózmentes tejjel, tejszínnel...készíthetem fagyijaimat és végre ehetek fagyit!

Előre is köszönöm, akik majd tanácsot adnak!

11 megjegyzés:

  1. Kedves Szandra,
    én kb. 1,5 éve rendeztem be a konyhámat és múlt héten vettem részt egy IKEA lakberendező konyhaszemináriumon,nagyon hasznos. Én ugyan hagyományos gáztűzhelyt vásároltam,mert azt gondoltam nincs akkora jelentősége de igenis van! Szóval a gáz vagy az indukciós főzőlapot tudom ajánlani. A gázban vannak öt égősök és olyanok amelyeken a wok serpenyő is elfér. Az IKEA-ban pl whirlpool és elektrolux sütők vannak,nagyon jók! Van amelyikben beépített hústű van,meg pizzafunkció,vízgőz lehetőség stb stb. Ezek 60 és 100 ezer ft között mozognak. Igazi álom lehet ilyenekkel sütni. Gyermekbiztonságosak,nem melegszik át az ajtajuk,gyermekzár van rajta stb. stb. ...és szerintem egy életet kiszolgálnak. A mosogatógépet mindenképp tudom ajánlani. Nekünk 10 személyes van és 2-3 emberre mosogatok benne. Mindig tele tudom pakolni,sőt... Olyan szépen mosogat a magas hőfok miatt,és olyna dolgokat is elmos és szinte újjá varázsol,ami nekem nem megy. Teflonon és fán kívül az újakba már minden.
    Fontos ennél és a hűtőnél is,hogy A kategóriás legyen,mert így energiatakarékos stb.
    A hűtőszekrénynél a beépíthetőbe általában kevesebb fér,az önállóba több. Nekem speciel azok a mélyhűtők tetszenek amelyek másik hűtőre tehetőek és szekrények nem ládák. Ha önnáló színűt választasz egyezzen meg a mikróval,meg esetleg a sütővel. A konyhát pedig a gáz-hütő-mosogató hárömszögben kell kialakítani. Sütő mellé 20 cm kihagyással mehet mosogatógép a mosogatógépet takarhatja pult és mellé a mosogató. A lényeg a tűzhely előtt és után is legyen valamennyi pult felület ha megoldható. Hütőt soha nem szabad tűzhely mellé közelébe rakni,és a hütőre nem szabad mikrót. Kb ennyi jutott eszembe. Ajánlom az IKEA tervező programot is.http://www.ikea.com/hu/ http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/categories/departments/kitchen/ Sok sikert!
    mehet

    VálaszTörlés
  2. szia!

    nehéz kérdés, borzalmas nagy a választék. Sütőben-főzőlapban az Electroluxot én is csak ajánlani tudom. Mosogatógépben pedig a Whirlpoolt. Én a választáskor az energiatakarékosságot (is) néztem.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a segítséget!
    Konyhát az ikeán terveztük meg!:D
    Színben biztos minden egyszínű lesz! Ehhez ragazkodok-unk!
    Sajnos a sütő és a mosogató messze lesz, mert a gázt nem lehetett elrébbhozni, ezt nagyon sajnálom:( És a hűtő is kicsit messze lesz! Máshova nem tudtuk tenni. De nem is lesz olyan messze, egy ajtó választja majd el a sütőtől.
    A mosogató meg a mosogatógép viszont egymás mellett lesz!
    És a hűtő sincs közel a sütőhöz-mikrohoz.
    És van hely a sütőnél:D
    Nah akkor jól terveztünk:D
    Köszönöm a segítséget!
    Amint készűl beszámolok!
    Most tervezésnél tartunk(még fürdőt csináljuk)!!!
    Annyira várom az új konyhát:D
    Nem mintha ezt nem szeretném, mert ez is szívem csücske:D

    KÖSZÖNÖM!!!

    VálaszTörlés
  4. Jó ha ragaszkodsz a gáz főzőlaphoz, egy konyhában égjen a tűz:) Nekem is az van, nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  5. Szép dolog az égő tűz emléke a konyhában, de a légmentesen záró ablakok korában égéstermékkel tölteni a lakást nem egyértelműen pozitív.
    Mi indukciós lapot vettünk - az egyik legolcsóbb, épp akcióst - csak ajánlani tudom. Ugyanolyan hamar melegít, mint a gáz, de sokkal pontosabban szabályozható.
    A sütő mellé nyugodtan teheted a mosogatógépet. Ha a sütőt tartó bútor fája bírja a meleget, a fán túl a mosogatógép is fogja.
    Ha van pénzetek pirolitikus öntisztuló sütőre, jelentősen egyszerűsíti az életet.
    Hűtőből szerintem jobb az, ahol egymás fölött van a fagyasztó és a normál. Az egymás mellettiek belül olyan keskenyek, hogy rosszabbul használható ki a polcuk. Érdemes úgy elhelyezni, hogy a szokásos 60x60 cm-nél szélesebb és mélyebb is elférjen - hátha egyszer :-)
    Mosogatógép pedig kell, ez nem kérdés, ebből ne engedj!

    VálaszTörlés
  6. Sütő és mosogatógép tuti messze lesz:D Nem tudném egymás mellé tenni!
    Azért nem akarok indukcióst mert az árammal működik és ha éramszünet van nem tudok mivel főzni. És ettől félek, ha már nincs áram, legyen gáz. De még nem tudom. Páromnak is az indukciós tetszene.
    Áram szempontjából mennyit fogyaszt?
    Étel ugyan annyi idő alatt fő meg rajta?
    (ablakkal nem lesz gond:D Régi német parasztház és ablakscsere nem lesz, nem is szeretnék műanyagokat pl. fa meg drága, így lesz hol szellőzni a konyhának)
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Először én is bizonytalan voltam az indukcióssal. Megkockáztattam egy 6-8 eFt között akciózott, egylapos indukciós rezsót kipróbálásra, ettől nem omlik össze a világgazdaság, ha nem válik be. Utána már nem vettem volna mást, csak ilyet.
    Az étel alapvetően nem a tűzhelytől függő idő alatt készül el, hanem a hozzávalóktól. A resztelt májnak bármilyen tűzhelyen elég pár perc, a pörköltnem meg órák kellenek.
    A hagyományos villannyal szemben pont az a jó benne, hogy ugyanolyan gyorsan melegít, mint a gáz.
    A sima üveg lapot egyszerű pucolni, nincsenek peremek, zugok, ahova nem lehet rendesen beférni. A hagyományos villannyal szemben óriási előnye, hogy a legmelegebb az edény feneke. Ha netán kifut, nem ég rá, mint a villanynál, hiszen a lap nem melegebb az edénynél.
    Azt meg kell nézni, hogy lehet-e megfelelő áramellátást biztosítani hozzá. Egyfázisú mérőnél kell 32 A (ennyi jár külön díj nélkül minden háztartásba) és megfelelő vezeték keresztmetszet.
    Azt pedig, hogy lesz-e ablakcsere, majd pár év fűtésszámlája után fogod eldönteni. ;-)

    VálaszTörlés
  8. Először is tegnap este ár a tűzhellyel álmodtam:D
    Köszönöm a sok segítséget, de még mérlegelek!:D
    Áramellátás megvan, mert annak idején a mama lakott ott és neki volt villanysütője, arra volt kötve, szegény gépezet már űemlék, eszik is nagyon!
    Régi német ház, ablakot cserélni meg csak anyósomékkal tudnánk, mert ha mi is ők is és az már nagyon sok lenne...hatalmas ablakok! Fűtészámla tulajdonképpen nincs fával fűtűnk, idén lett ez megcsinálva és remekűl működik. Olcsóbb volt, mint az ablakcsere.:D
    És fa van sok:D
    Ahol most lakunk ott is azzaé fűtűnk, meg szigeteltük az ablakokat(ott is volt). De az sem jó ha túl zár, penészedés miatt amire nagyon allergiás vagyok.
    Eltértem a konyhától:D
    Az biztos majd ott előtte állva döntöm el, hoyg melyik kell. Hírtelen döntéshozó vagyok. De legalább mostmár tudom mitől jobb egyik, mint másik.
    KÖSZÖNÖM!!!!
    És mégegy kérdés!! Mennyi áramot fogyaszt???

    VálaszTörlés
  9. Mennyi áramot fogyaszt?

    Mihez? Mennyi idő alatt?
    Nyugi, nem a sütés, főzés határozza meg a villanyszámlát. Sokkal inkább a villanybojler (ha van) és a hűtőszekrény, ezért fontos, hogy az jó legyen. Az ugyanis a nap 24 órájában be van kapcsolva.

    VálaszTörlés
  10. Sokmindenki azt mondta, hogy a villany sütő és főzőlap sokat fogyaszt! Magas a villanyszámla tőle, mindig ezt hangoztatta, hangoztatják ismerősök.:D
    Anyumnak is villany sütője volt és ő is panaszkodott hogy sokat fogyaszt.
    Boljler van, azt tudom, hogy fogyazst a hűtőt meg energiatakarékost szeretnénk venni, mosogépünk is az. Mosogép nagyon keveset fogyazst, az jó választás volt:D
    Remélem a konyha gépekel is jól járok:D

    VálaszTörlés