16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2010. március 27., szombat

Citrom "Róláád", avagy Ronda és finom

Nagypapám mondta mindig amikor nem sikerűlt szépre a sütemény mamának, hogy "Nah Hékám! Ez ronda és finom!" - Mint a Chokito csoki reklámjában....
Hát ma a fiúk kiadták parancsba, hogy ebéd után süssek valami finomat! Hát felnyitottam a "Bibliám", mint a tanárok feleléskor a naplót és a citromrúdra esett a választásom. Hát igazából semmit nem úgy csinálltam, ahogy a recept le van írva, de a végeredmény isteni lett, csak a feltekerésnél adódtak problémáim. Mituán letekertam fogta magát és kettényílt...szakadozott. Nah de nem a szépségre megyek, mert pár perc múlva rátámadnak a fiúk és nem lesz belőle semmi:D
Hozzávalók a Piskótához:
*5 evőkanálkanál rétesliszt
*5 tojás
*5 evőkanál cukor
*1 csomag vaniliáscukor
*negyed citrom héja
Elkészítés: A Tojásokat kettéválasztom a fehérjét kemény habbá verem és fokozatosan hozzáteszem a cukrot, majd a lisztet. Belereszelem a citrom háját és belerakom a vaniliáscurkot. Habverővel verem tovább, majd egyessével a tojássárgákat is hozzákeverem. Szép fényes tésztát előmelegített sütőben 200fokon 10 percig sütöm.
Majd még melegen feltekerem(én a sütőpapírral együtt tekertem fel).
Ha kihűlt megkenem a krémmel.
Hozzávalók a Krémhez:
*125dkg vaj
*125dkg porcukor
*fél citrom leve
*fél citrom reszelt héja
Elkészítés: A cukorhoz 1 evőkanál meleg vizet teszek és kikavarom vele, majd hozzá a citromhéjat és levet. A vajjal habosra keverem.
Majd megkenem a tésztát

2 megjegyzés:

  1. Nos, tényleg nem a szépségre törekedtél...

    VálaszTörlés
  2. Én teljes erőmböl a szépségre törekedtem, de ahogy feltekertem eltört...:( (kicsit ideges is lettem)
    Mondjuk nem kellett sokáig nézni...mert el is fogyott!:D
    Az íz volt a fontos:D

    VálaszTörlés