16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2010. február 12., péntek

Élesztő

Szerencsétlen vagyok az élesztővel. Annak idején írtam a kifli sütés próbálkozásomról, de először nem futott fel az élesztő, majd nem akart megsülni a kifli.
Ma megkívántam a fánkot, vettem gyors anyánál a boltba friss élesztőt és nekiláttam. De nem akar felfutni az élesztő. 2. próbálkozásomra sem. Telefonos segítséget kértem.
""Hát én hiába futok körbe a házba az élesztős lábassal nem futXD""
Na poént félretéve, nem értem mi a baj. Cukor volt, langyos tej volt, szétmorzsolás volt, meleg hely volt...az élesztő friss...Akkor?
Anya sem tudott érdemleges választ adni erre. Ő mondta van amikor meg sem várja hogy felfusson az élesztő, önti és dagassza.
Jah és olyan szépen bedagasztottam az egészet, nagyon szép síma lett(miután anya tanácsára összekevertem..) Most még pihen a melegen, de nem látnám a változást! Úgyhogy holnap veszek még élesztőt és próbálkozom! Remélem sikerűl...ha nem soha többet nem készítek olyat, amibe élesztő van, nem mintha sikerűlne. :S
Biztos génhibás vagyok:D

7 megjegyzés:

  1. Általában egy baj lehet. Hogy túl meleg tejbe vagy vízbe teszed. Az élesztő bírja a hideget, de a melegben megsül, elpusztul. Épp csak langyoskásnak szabad lennie a folyadéknak. Inkább hidegebb legyen, mint meleg. Csak ez az egy lehet a gond. Én kézzel szoktam ellenőrizni a hőfokot.

    VálaszTörlés
  2. Jajj, sajnalom! En akkor jartam igy, amikor elso kelt tesztamat keszitettem, de a liszt volt rossz. Azt mondtam, soha tobbet, aztan talaltam jo minosegu lisztet, azota ugy elvezem!
    Remelem Te is igy jarsz, hogy rajosz a bibire, aztan beleszeretsz :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem kihagytad belőle a lisztet.
    Én a tejhez, az élesztőhöz és a kevés cukorhoz mindig teszek lisztet, mert anélkül szerintem nem fut fel. Próbáld ki így.
    Legalább is jól értelmeztem, hogy liszt nem kerül bele, amikor felfuttatod.
    üdv. gesztenye
    gesztenye.blogol.hu

    VálaszTörlés
  4. Gesztenye, én sem teszek sosem lisztet bele és mindig gyönyörűen el kezd dolgozni benne az élesztő.

    VálaszTörlés
  5. Én sem teszek bele lisztet, annak így is fel kell futnia. A langyos folyadékban kell elkeverni a kis mennyiségű cukrot, és úgy belemorzsolni a szobahőmérsékletű élesztőt.A cukorral nem érintkezhet közvetlenül.Huzatmentes, langyos helyen kell keleszteni.
    Sok sikert!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a sok tanácsot!
    /Már egyszer sikerűlt felfutattnom, remélem ma megint fog!!!:D/
    Lehet melegebb volt a kelleténél a tej. Annó a kiflinél én sem tettem bele lisztet, anyum sem szokot, a barátnője meg igen! Ezen veszekedtek egy sort is, miközben felhívtam őket tanácsot kérni:D
    Már anyira kívánom fánkot, hogy félelmetes! Csak el kellene jutnom a boltba, mert párom dolgozik, az eső meg szakad!
    Pedig szeretnék már sütni!

    VálaszTörlés
  7. Tulajdonképpen a lisztes és a liszt nélküli verzió is működik! :-)

    VálaszTörlés