16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2009. szeptember 27., vasárnap

Császármorzsa

Élménnyelteli volt ez a Császármorzsa sütés-főzés féleség! Mióta eszemet tudom, ilyet akarok enni, de senki a családba nem evett és csinált még:D Ilyet?:D De kicsim családjában sem! Úgy látszik, hogy it nem igazán elterjedt étel:D, édesség! Már ezer éve kiírtam egy császármorzsa receptet és tegnap a receptfüzetemet lapozgatva rájöttem ma ez lesz az ebéd! Gyors főztem kis kolompérlevest hozzá! Elkészíteni pofon egyszerű, megsütni annál nehezebb! Talán ezért nem csináltak nekem ilyet???
Több millió receptet találtam, mindegyik másképp, hát én egyet kiírtam és kész, de az elkészítésimódja háttt.....úgy kellett megsütni, mint a palacsintát, először az egyik oldala, majd megfordítom és a másik! Bepánikoltam mert megkapta az alját, hírtelen meg akartam fordítani, de elmázgálódott...majd ilyen ragacsos izé lett belőle! Ekkor kaptam fel a vizet... és kerestem a neten egy másik receptet:D Hát ott úgy kell, mint a rántottát! A masszát beleöntöm és lassan kevergetve sütöm és morzsálódik folyamatosan ahogy sül! Ilyen a neten találgatós recept!:D Nem mindig sikerűl jól! :D De hát ebből tanul az ember jánya:D
Jah és egy csomó receptbe írnak búzadarát, az én receptembe az sem volt:S
Szóval itt egy recept, ami jobbnak ígérkezik!:D Legközelebb ezt próbálom meg:D
Amúgy meg júj nagyon isteni!!!!!!

Hozzávalók:
*100 g búzadara
*77 g finomliszt
*250 ml tej
*11 teáskanál vanília eszencia vagy 1 csom. vaniliás cukor
*3 db tojássárgája
*3 db tojásfehérje
*100 g kristálycukor
*fél citrom reszelt héja
Elkészítés: A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át hagyjuk állni, hogy a búzadara megszívja magát nedvességgel. Egy óra elteltével a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez. A tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához. A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Egy lapáttal, vagy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.
Porcukorral, vagy baracklekvárral tálalom!

Itt leltem meg a receptet: http://www.desszert.eu/csaszarmorzsa

2 megjegyzés:

  1. szia! mi is úgy csináljuk mit a rántottát, csak kevergetni kell, de ha lehet minél nagyobb darabokba maradjon! nagyon finom, érdemes vele próbálkozni! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszike!!!!
    Miután elrontottam rájöttem!
    De hát így tanulunk!
    Alig várom, hogy kipróbáljam:D És jó legyen!
    Mert nagyon fini!!!!!

    VálaszTörlés