16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2010. október 15., péntek

Puha mézes pogácsa dióbébikkel


Ezer és egy éve vágyom a 66 karácsonyi édesség című szakácskönyvre.
Eldöntöm, hogy megveszem, aztán csak más fontosabbnak bizonyul.
De olyan szerencsés vagyok, hogy egy kedves karácsonyfan elküldte nekem.
Átolvasgatva egyből kívánós is lettem a 2. receptre, melyet ezer és egy éve szeretnék megszerezni.
Uzsgyi bolt, venni mézet(ami nagyon drága:() és elkészíteni ezt a szuper rágcsálnivalót.
Pont olyan napokra a tökéletes, melyek a mai, "ködös, hideg, karácsonyvárós".

Hozzávalók:
*125gramm méz

*125gramm margarin
*3 tojás
*1 citrom
*250gramm porcukor
*250gramm liszt
*250gramm rozsliszt
*1kk. szódabikarbónát
*2ek. mézeskalács fűszerkeverék
Kenéshez:
*1 ek. tej
*1 tojás
*50-60dk dió
Elkészítés: A mézet a margarinnal felforrósítom, hagyom hűlni, majd simára keverjük a tojásokat a citromlével és a porcukorral. Összekeverjük a kettőt. A száraz hozzávalókat is elkeverem, majd a kettőt jól összedolgozom.
3 órát a hűtőbe tesszük pihentetni.
Majd átgyúrjuk lisztezett deszkán, szétosztjuk 8 részre és rudakat csinálunk. A rudakat újnyi vastagon felszeljük és golyókat csinálunk, ha ez megvan mehet a tepsibe, összelapítjuk és egy diócskát nyomunk a közepébe.
Megkenjük a felvert tojással.
200 fokon előmelegített sütőbe 10-12 percig sütjük.

3hétig is elállhat sütis dobozba....ez nem, mert elfogyott:D

NYAM

7 megjegyzés:

  1. Micsoda illat lehetett a konyhádban.:-)

    VálaszTörlés
  2. És sajnos mehetek dolgozni, nem érzem tovább:(

    VálaszTörlés
  3. Nekem is megvan a könyv :) ! A lányokkal ,mindig ezzel nyitjuk meg a karácsonyi egyhetes sütő maratont ( ezt gyakorlatilag nélkülem is tudják ) ! A változás nálunk csak annyi , hogy mandula és mogyoró is kerül a dió helyére . Amúgy nagyon szép munka :) !

    VálaszTörlés
  4. Jaj nagyon guszta, finom lehet

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, olyan karácsonyi hangulata van .-)

    VálaszTörlés
  6. E recept által találtam rá a blogodra, ami nagyon tetszik... Csak az a baj, hogy elromlott a sütőm és nem tudom most megsütni :(

    VálaszTörlés
  7. Üdv Lejla itt!!!
    Örülök hogy tetszik!!!!
    Sajnálom hogy rossz a sütőd:( Mihamarabbi gyógyulást neki!!!

    VálaszTörlés