16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2010. augusztus 5., csütörtök

Kókusz kocka muffin


Bianka blogjában láttam tegnap kókuszgolyókat és úgy megkívántam.
Tanakodtam mit is készítsek kis desszertnek, hogy kielégítsem édesség utáni vágyunkat. Aztán a nagy pakolás közepette a Stahl muffin könyvbe megleltem ezt a receptet(mikor a kókusz kockákat készítettem, egy kedves olvasó már felhívta figyelmem erre a receptre) és jó alkalom volt arra, hogy megsüssem.
És tényleg, mint a kókusz kocka és sokkal egyszerűbb...sőt amibe bele kell mártogatni sokkal finomabb.
Én buta a múltkor nem vettem meg a minimuffin sütőt, de ami késik nem múlik....mert elvileg ezek minimuffinok lennének.
Nagyon finom, most reggelizem ezt:D
A tésztához:
*18 dkg finomliszt
*1 púpos kávéskanál sütőpor
*1 csipet só
*5 dkg puha vaj
*15 dkg cukor
*2 evőkanál méz
*1 tojás
*1 dl tej
A csokimázhoz:
*10 dkg vaj
*15 dkg porcukor
*2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
*0,5 dl tej
*2 evőkanál rum

A forgatáshoz kókusz.

Elkészítés: A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral egy közepes méretű tálban, aztán egy másik tálban robotgéppel összedolgozzuk a puha vajat, a cukrot, a mézet, a vaníliakivonatot és a tojást. Ezután a vajas-cukros-mézes-vaníliás-tojásos keverékhez felváltva hozzáadjuk 3-4 részletben a sütőporos lisztet és a tejet, és közben a robotgépet lassú fokozaton dolgoztatjuk.
Amikor megvan a sűrű, sima tészta, arányosan elosztjuk az előkészített tepsiben, és a mini muffinokat 20 perc alatt, 175 fokon aranybarnára sütjük. Sütés után rácsra tesszük őket, és hagyjuk, hogy 4-5 perc alatt kézmelegre kihűljenek.
Ezalatt elkészítjük a csokimázat. A vajat, a porcukrot, a kakaóport, a tejet és ha használjuk, akkor a rumot is, beletesszük egy kisebb edénybe, aztán mérsékelt lángon 3-4 perc alatt kevergetve összefőzzük. Kézi habverővel kavargassuk, akkor csomómentes lesz. A kész mázat aztán levesszük a tűzről, és kicsit még tovább kevergetjük, hogy mielőbb langyosra hűljön.
Ezután a muffinokat a mázba mártjuk, kókuszba forgatjuk.....

Isteni!!!!

Jó étvágyat!

3 megjegyzés: