16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2010. július 27., kedd

"Füles leves" - Tárkonyos csirkeragu leves kapros túrógombócokkal

Egy régi bejegyzésembe beszámoltam a két leges legfinomabb ételről a világon(természetesen számomra az)amelyet az édes anyukám főz a legjobban.
E leves története ott kezdődik, ahol én nem voltam. Már kezdtem kirepülni a fészekből, mikor anyuék egy szegedi út után megálltak egy étterembe, ahol anyu ezt kérte ki és annyira ízlett mindenkinek, hogy utána itthon elkezdett kísérletezni, amíg olyan nem lett mint az éttermi.
Hát én azóta rajongok érte!!!
Minden ünnepen ilyet kell nekem főzni a drága anyukámnak:D
De tegnap megkívántam és ma megcsináltam.
Olyan az íze! Olyan és isteni....
Csak a gombócaim mentek szét, búzadara helyett(melybe kukacokat leltem) lisztel csináltam és hogy ne legyen kemény réteslisztet is tettem bele, de kihagytam a zsírt(ezt nem mondta az anyukám....
De a gombóc is isteni lett, csak plötyyyy......:D
Szóval isteni, olyan mint az Övé:D
És ajánlom, hogy készítsétek el!!! Most kiadom a "titkos" receptet:D Bocsi
nyunyi:D


Hozzávalók:
*csirkemell
*gomba
*zöldség
*répa
*1 fej vöröshagyma
*só, bors
*tárkony
*túró
*kapor
*liszt
*rétesliszt
*olaj
*tejföl
*citrom
*tojás
*késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés: A hagymát kevés olajon megpárolom és a felcsíkozott csirkemelleket rádobom, fehéredésig pirítom, majd puhára párolom. Ráteszem a répát, zöldséget és azzal is párolom. Legvégül a gombákat is. Felengedem vízzel ízlés szerint sózom, borsozom, tárkonyozom. Teszek bele ízlés szerint pár karika citromot is. Ha megfőtt minden elkészítem a gombócokat. A túrót megtöröm, teszek bele 1 tojást, szódabikarbónát, búzadarát, vagy lisztet. Sózom és apróra vágott kaporral megszórom. Pihentetem kicsit.
Gombócokat formázok és beleteszem a levesbe. Ha megfőttek(nem szét) akkor tejfölös habarást csinálok és elkeverem a levesbe. Egyet rottyantottam a levesen és kész is.

Jóóó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! Tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Éppen vasárnap voltam abban a bizonyos étterembe és mondhatom most is nagyon ízlett!!Mindig eszem egy kis adagot ha oda megyünk ebédelni!!!
    Igazán örülök,hogy másnak is kedvence ez az étel!!
    Üdv:Juli

    VálaszTörlés
  3. Szia Juli!!
    Én is örülök, hogy neked is ízlik! Fantasztikus és tartalmas leves. Én napokig eszt eszem, ha főzök, főz anyum.

    Üdv. Szandi

    VálaszTörlés
  4. 65 éves vagyok, de a legfinomabb leves, amit valaha csináltam és ettem ! A nagyfiam ajánlotta, aki járt abban a szegedi étteremben.
    Gyakran csinálok, akár hús nélkül is remek! Babus

    VálaszTörlés
  5. Mi annak a bizonyos étteremnek a neve?

    VálaszTörlés