16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2009. október 2., péntek

Lekváros piskótatekercs

Ehhez a kis kajcsihoz is van élménybeszámolóm! Anyumnak csak elektronyos sütőbe sikerűlt a tökéletes piskóta! Hát nekem sikerűlt a régi hagyományos sütőbe is, csak épp a teteje jött le! receptbe úgy írták, hogy vizes konyharuhával kell feltekerni, én épp benedvesítettem, de hát lehúzta a szép fényes réteget! nAh mindegy isteni lett így is! Nem égett oda, megsűlt és az íze(L) love, love, love!!!!!
A másik baki!:D 5 tojás helyett csak 3 volt és kicsit vékonyabb lett, mint kellene:P
Hozzávalók:
*5 tojás
*5 ek. cukor
*5 ek liszt vagy rétesliszt (én liszttel csináltam)
*vaniliáscukor vagy fél citrom reszelt héja (a kettő szerintem túlzás lenne és vaniliáscukit tettem bele)
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét kemény habbá verem, közben folyamatosan adagolom a cukrot és a vaniliáscukrot. Egyenként hozzáadom a tojás sárgákat és együtt 2-3 percig verem. Óvatosan hozzákeverem darabonként a lisztet. 200 fokra melegítem a sütőt. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm a tésztát, majd be a sütőbe és pontosan 10 percig sütöm! Csodaszép aranysárgás lesz!
Melegen lehúzom a sütőpapírt és még melegen konyharuhával felcsavarom óvatosan(itt írta a recept, hogy nedves konyharuha, de én megszívtam, szóval kipróbálom majd nem nedvesen is:D)
Ha kihűlt kitekerem és baracklekvárral, pudinggal, nutellával vagy akármi kenhetővel:D megkenem és visszatekerem!
Az egész kb. fél óra...és fél óra alatt ki is hűl, lehet sokat is írtam..de isszonyathamar megvan, méghamarabb eltűnik...:D!!!!!
Ha kevesebb tojás van otthon, mint ahogy én jártam, akkor minden hozzávalót csökkentünk. Pl. 3 tojszli, 3 kanál liszt, 3 kanál cuki..csak vékonyabb lesz a tészta...:D

Jó étvágyat!!!

2 megjegyzés:

  1. Szia, küldtem neked valamit: http://gabriellakonyhaja.blogspot.com/2009/10/kata-lepett-meg-ezzel-az-aranyos-dijjal.html

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!!!!
    Szuper!
    Megtisztelés!!!!

    VálaszTörlés