16 évesen(egy nyári szünetben) anyukám kiültetett maga mellé a kiskonyhába, kezembe nyomott egy füzetet és elkezdtünk főzni! Mutatta, diktálta a receptet, én meg leírtam! Következő héten meg kellett főzzem. Az alap dolgok mentek. Akkor kínszenvedésnek éltem meg.
19 évesen kaptam egy saját konyhát. Ott álltam egyedül, csak telefonos segítséggel és néztem a tűzhelyet, a lábast és hirtelen nem tudtam mihez kezdjek.
Ekkor vettem elő a a megírt receptfüzetem és kezdtem el főzni! Azóta szenvedélyemmé vált!

Vőlegényem is szereti főztömet és ez a legjobb érzés a világon!
Én, mint kezdő háziasszony ebbe a Blogba írom le tapasztalataim, összegyűjtött-kipróbált receptjeim!
Remélem másnak is segíthetek!
Jó olvasgatást & Sütést-főzést!

2011. február 12., szombat

Sütőben sült fánk "Farsangolásra"

Eljött az idő! Itt a Farsang áll a bál!
Nálunk 25-én lesz kis farsangi mulatság, eddig Reneszánsz Karneválnak hívták és sok turistát vonzott, most Téltoló Farsang lesz. Örömmel látom, hogy 2 perc sétányira fánk kóstoló is lesz, nah meg forralt bor, de annak csak az illatát élvezem most.
De megkívántam a fánkot és tudtam készítenem kell. Igen ám, csak múltkorában a lángostól betegek lettünk, valahogy most nem bírja a gyomrunk az olajos dolgokat és hiába csepegtettem le jól(mániás vagyok e téren), mégis megülte a gyomrunk. Ekkor jutott eszembe, hogy Biankánál /köszönöm a receptet! /láttam annó egy sütőben sült változatát. Gyors megkerestem és ma már el is készítettem.
Jó kis bableves volt előtte.
Féltem milyen lesz de nagyon finom. Igaz nekem nem jön be a citrom aroma. Lett volna igazi citrom, csak megadta magát és nem tudtam lereszelni a héját(megromlott) így citrom aromát raktam bele én is, de nem nagyon tetszik az íze és kiérzem a fánkon is(lehet csak a kényes orrom, és ízlelőbimbóim tehetnek róla) az már biztos sikert aratott!
És nem fekszi meg a gyomrot sem, sokkal könnyebb, mint az olajban sült változata, arról nem is beszélve, hogy lehet becsokizni is, vagy cukormázat tenni rá.
Nekem még a csoki csorgatás nem megy annyira...lecsorgott.
Így inkább belemártottam a tetejét a csokiba.
Sebaj! Az íz a lényeg!
Nem farsangi bálba viszem...addig meg van pár év, begyakorolom!
Hozzávalók:
*2,5 dl tej(langyos)
*10 dkg cukor
*6 dkg margarin (olvasztott)
*2,5 dkg élesztő
*2 nagyobb tojás sárgája
*1 evőkanál vanília aroma vagy vaníliás cukor
*50 dkg liszt
*egy kiskanál citrom aroma vagy egy fél citrom reszelt héja
*csipet só

Csoki:
*fél tábla étcsoki
*50gr margarin
*ízlés szerint cukor
*kis víz
Elkészítés: Élesztőt felfuttatjuk (langyos tejbe, kis cukor, meleg helyre tesszük! Cukrot ki ne felejtsük én hajlamos vagyok rá és várom a csodát:D)
Közben kimérjük a lisztet és ha az élesztő felfutott, akkor beleöntjük a lisztbe és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Bianka írta, hogy neki kellett még egy kis tej én is adtam hozzá olyan 2 evőkanálnyit.
Ezután letakarjuk és 1,5 órát pihentetjük meleg helyen!
Kész kinyújtjuk jól kilisztezett deszkán(1,5 ujjnyi ) és kiszaggatjuk. Csináltam olyat is aminek a közepét is kiszúrtam kis szaggatóval.
180fokra előmelegített sütőbe(én légkeverésre nyomtam) 15 perc alatt megsült, az utolsó adag még hamarabb.
3x9 fánk lett belőle!

Ha kicsiket szaggatunk Farsangi buliba szuper kis nassolni való!

Jóóóó étvágyat!!!!!

4 megjegyzés:

  1. Guszti Szandi és szépek a képek:)

    VálaszTörlés
  2. örülök, hogy ízlett, és tetszik az egész mártogatás módszer

    VálaszTörlés
  3. Bianka annyira bevált, hogy párom kijelenttete csak ezt a változatot kéri ezentúl:D

    VálaszTörlés